Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Leczenie insuliną

Insulina jest podstawowym lekiem, ratującym życie w cukrzycy insulinozależnej. Otrzymywana jest na skalę fabryczną z trzustek wołowych i wieprzowych. Lek może zawierać oprócz insuliny inne hormony wytwarzane w trzustce: glukagon, PP, VIP, somatostatynę. Insulina ulega rozkładowi pod wpływem enzymów trawiennych, stąd konieczność stosowania pozajelitowego. W użyciu są liczne rodzaje insulin, różniące się: pochodzeniem — mogą być preparaty jednogatunkowe, uzyskiwane z trzustek różnych gatunków zwierząt: wołowe, wieprzowe, owcze, rybie lub mieszane: wołowo-wieprzowe, stopniem oczyszczenia — rozróżnia się insuliny oczyszczane w procesie krystalizacji, zawierające 3 frakcje: białka wielkocząsteczkowe o największej immunogenności, proinsulina i formy przejściowe, między proinsuliną i insuliną, głównie insulina. Insuliny MP. Insuliny monokomponentne są chromatograficznie czystą insuliną. Zanieczyszczenie IMC proinsuliną, glukagonem, PP, somatostatyną i VIP są minimalne i praktycznie niewykrywalne. czasem działania — który może być krótki pośredni lub przedłużony. W Polsce produkcję insuliny podjęto już w roku 1924 w PZH w Warszawie. Obecnie produkowanych jest 6 rodzajów insuliny, które jakością nie ustępują podobnym preparatom zagranicznym. Głównym producentem są zakłady Polfa, Biomed przygotowuje wyłącznie insulinę protaminowo-cynkową.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *