Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Leczenie w pierwszej i drugiej dobie po śpiączce

Pierwsza i druga doba po opanowaniu śpiączki lub ciężkiej kwasicy ketonowej wymaga starannej kontroli klinicznej i laboratoryjnej chorego. Jest to bowiem okres bardzo chwiejnej równowagi i nawrót niewyrównania jest w każdej chwili możliwy. W związku z tym konieczne jest prowadzenie bilansu węglowodanowego, obliczanie wydalania płynów, kontynuowanie kontroli glikemii za pomocą dobowego profilu oraz sprawdzanie poziomu Na, K, Cl, a jeśli trzeba Mg, Ca, P. Równowagę kwasowo-zasadową sprawdzać należy w razie nawrotu bądź utrzymywania się ketozy. Leczenie w tym okresie ma na celu: dalsze uzupełnianie strat wodno-elektrolitowych, dostosowane do stanu dawkowanie insuliny, stosowanie właściwej diety. Doustna podaż płynów powinna zaspokajać bez ograniczeń spontaniczne potrzeby dziecka. Zwrócić trzeba uwagę na podawanie płynów zawierających potas, a poza tym podawać 10% KCl lub Kalium effervescens doustnie. Pamiętając, że straty potasu w śpiączce ketonowej wynoszą wg Darrowa ok. 6—10 mmol/kg m.c., trzeba uzupełnić te braki w ciągu 1—2 dni leczenia, uwzględniając podaż w pierwszej dobie. Jeden litr soku z marchwi zawiera ok. 40 mmol potasu, z pomarańczy ok. 40 mmol i z pomidorów ok. 50 mmol. Jeden litr mleka — ok. 40 mmol potasu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *