Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Dieta kapuściana

Dieta kapuściana należy do jednych z najłatwiejszych i najmniej kosztownych diet odchudzających. Opiera się na tym, że z kapusty przygotowuje się zupę, którą należy jeść wtedy, gdy ma się na nią ochotę i w takich ilościach w jakich chcemy. Dietę kapuścianą można stosować w przypadku niewielkiej nadwagi i jedynie przez tydzień. W efekcie możemy schudnąć aż 6 – 8 kilogramów. Kapusta jest bogata w błonnik i w witaminę C, dzięki czemu dieta jest skuteczna. Co prawda wadą diety jest jej monotonność. Nie można spożywać innych produktów poza zupą, ale z uwagi na to, że można pozbyć się kilku kilogramów nie powinno być to problemem. Poza tym nie należy jej stosować dłużej niż tydzień, ponieważ nie dostarcza ona wszystkich składników odżywczych potrzebnych organizmowi do prawidłowego rozwoju. Po zakończeniu diety kapuścianej powinno się przejść na dietę 1000 kcal, żeby zapobiec wystąpieniu efektu jojo.

 

Zupę przygotowujemy z następujących składników:

  • główka kapusty (biała lub włoska),
  • 6 dużych cebul (posiekane),
  • 6 pomidorów,
  • 2 papryki,
  • 2 marchewki,
  • pęczek selera naciowego
  • pietruszka, pieprz, curry, koper, oregano, estragon, czosnek, bazylia.

Wszystkie składniki kroimy na drobne kawałki, pomidory obieramy ze skórki i zalewamy ok. trzema litrami wody. Po zagotowaniu się warzyw przyprawiamy wywar ziołami. Pamiętajmy, że do zupy nie wolno dodawać soli, ani bulionu.

Po zakończeniu diety kapuścianej warto zastosować dietę 1000 kalorii, by ustrzec się przed efektem jojo. Należy tez pamiętać, by dieta nie była stosowana dłużej niż 7 dni, ponieważ nie dostarcza organizmowi wszystkich składników odżywczych.

Przykładowe menu:

  • Dzień 1: zupa kapuściana, owoce (np. arbuz, pomarańcze, jabłka, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów ani czereśni), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 2: zupa kapuściana, warzywa (najlepiej zielone lub liściaste, gotowane/świeże, uwaga: nie należy spożywać kukurydzy, fasoli, grochu), obiadokolacja: dwa ziemniaki w mundurkach, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), uwaga: nie można spożywać owoców
  • Dzień 3: zupa kapuściana, warzywa (np. ogórek, marchew, brukselka, uwaga: nie należy spożywać ziemniaków), owoce (np. arbuz, pomarańcze, uwaga: nie należy spożywać bananów), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 4: zupa kapuściana, około 4 banany, można też sobie pozwolić na odtłuszczone mleko, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 5: zupa kapuściana, około 30 dag gotowanego/upieczonego bez tłuszczu mięsa (wołowina, pierś z kurczaka, indyk lub ryba), 6 pomidorów, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 6: zupa kapuściana , gotowane/upieczone bez tłuszczu mięso (wołowina, kurczak, indyk lub ryba), warzywa (najbardziej polecane: zielone), 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru).
  • Dzień 7: zupa kapuściana, brązowy ryż/kasza, warzywa, 2 litry niegazowanej wody mineralnej, herbata, kawa (bez cukru), soki owocowe i warzywne (bez dodatku cukru).

Dodaj komentarz