Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Dieta mleczna

Dieta mleczna opiera się na odżywianiu produktami mlecznymi. Ten sposób odżywiania jest dość restrykcyjny, ponieważ należy zmniejszyć racje żywnościowe aż o połowę. Z tego względu ten program żywieniowy można stosować co najwyżej 10 dni. Dieta mleczna jest bardzo bogata w witaminy i wapń, ale dostarcza do organizmu zbyt dużo zwierzęcego białka. Należy się również stosować do zasady, że minimum jeden posiłek w ciągu dnia musi być przygotowany z produktów mlecznych. Dieta może być wzbogacona kakao i miodem, ale nie wolno jeść kasz, płatków zbożowych, owsianek itp. Zbyt duże spożycie mleka prowadzi do alergii, ogranicza wchłanianie wapnia i ma niekorzystny wpływ na układ krwionośny, a dokładniej na naczynia krwionośne.

Przykładowe menu:

Dzień I – IV

Zalecane jest przygotowanie posiłku mlecznego według poniższego przepisu:

  • 25 dag chudego sera białego
  • 1 jogurt naturalny bez tłuszczu.
  • 2 małe łyżeczki miodu.

 

Ser należy rozdrobnić, utrzeć na masę. Połączyć go z jogurtem i miodem i dokładnie wymieszać.

Ponadto do tego stosuje się napój z miodu: 0,75 szklanki wody niegazowanej mineralnej wymieszać z 1 małą łyżeczka miodu i sokiem z cytryny.

W pozostałe dni dietę można urozmaicić i nieco zmienić, ale należy zrobić to z należytą starannością.

Dzień V

  • Rano, zanim wstaniesz z łóżka: 0,5 szklanki przegotowanej wody.
  • Śniadanie: 1/4 litra mleka chudego z dodatkiem 1 małej łyżeczki miodu i kakao.
  • Przekąska: pomarańcza lub grejpfrut, 1 litr wody – pij małymi porcjami.
  • Obiad: 15 dag befsztyku z polędwicy wołowej (Ew. 20 dag gotowanej ryby z dodatkiem ziół i cytryny / 20 dag białego, chudego mięsa).
  • 2 godziny po obiedzie: mały jogurt wymieszany z 1 małą łyżeczką miodu.
  • Godzina 16.00: napój z miodu.
  • Po godzinie 19.00: 0,75 litra bulionu warzywnego (bez soli) – należy wypić w 10-minutowych odstępach, a potem zjeść 3 talerzyki gotowanych jarzyn w 20-minutowych odstępach.
  • Zanim położysz się spać: mały jogurt naturalny wymieszany z 1 łyżeczką miodu lub 1 szklanka napoju miodowego.

 

Dzień VI

  • Rano, zanim wstaniesz z łóżka: staraj się jak najdłużej nie wstawać z łóżka i pij co 0,5 godziny w małych porcjach 1 i 1/2 litra wody, świeżo wyciśnięty sok z 2 grejpfrutów, 1 szklankę mleka z 1 łyżeczką kakao i miodu oraz 0,5 litra bulionu.
  • Po południu: 1 mały jogurt z dodatkiem miodu.
  • 2 godziny później: napój miodowy.
  • Kolacja: 20 dag upieczonego pstrąga, małą miseczka zielonych warzyw, mały sos na bazie oliwy i wody.
  • Zanim położysz się spać: mały jogurt naturalny z 1 łyżeczką miodu.

 

Dzień V

  • Śniadanie: 0,5 litra wody, świeżo wyciśnięty sok z 1 grejpfruta.
  • 15 minut później:: kakao, chude mleko, miód.
  • Przed południem: 1 litr wody – należy pić po 1 szklance co 0,5 godziny.
  • Obiad: 20 dag białego, chudego mięsa z piersi z kurczaka lub indyka ugotuj lub upiecz we folii – bez dodatku tłuszczu (Ew. 20 dag chudej ryby), sałatka z zielonych jarzyn doprawiona sokiem z cytryny.
  • Godzina 15.00: kompot przygotowany z 2 jabłek lub suszonych owoców.
  • Godzina 17.00-19:00: 1 szklanka napoju z miodu.
  • Kolacja: jarzyny różne, trochę sosu z oliwy lub masła, 1 ziemniak ugotowany w łupce lub upieczony we folii.
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego z dodatkiem miodu lub napój miodowy.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *