Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Dieta przy anemii

Dość poważna choroba – anemia, inaczej niedokrwistość – wywoływana jest nagłym i dużym ubytkiem krwi bądź niedożywieniem, niektórzy chorują na nią z powodu uwarunkowań wewnętrznych, na przykład trudności z wchłanianiem, ciężkich schorzeń. Często anemia bywa skutkiem istnienia zmian nowotworowych. Gdy leczymy się  z tej choroby, powinniśmy wspomagać się dietą.

Najważniejsze, by ograniczyć produkty z dużą zawartością tłuszczu, wszystkie tłuste potrawy odrzucamy, podobnie mleko.  Zamiast nich wprowadzamy do jadłospisu białko zwierzęce, żelazo oraz witaminę C. Składniki te znajdziemy w twarogu i innych serach, jajkach, mięsie, owocach i warzywach. Musimy pilnować dobrego zbilansowania posiłków, przy czym liczą się też właściwości pobudzające apetyt. Dobrze działają zioła, oprócz tego gotujemy dużo zup, w których skład wchodzić będzie mięso i ryby, a także jarzyny. Sprawdzono, że pokarmy z surowym mięsem, takie jak tatar, również mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie chorych na anemię. Możemy wypijać lampkę wina czerwonego przy każdym z posiłków.

 

Przykładowe menu:

  • Śniadanie: gorzka herbata z odrobiną cytryny, kromka chleba posmarowana masłem, ser.
  • II śniadanie: jabłka na surowo lub zapieczone.
  • Obiad: pomidorowa zupa z dodatkiem groszku ptysiowego, befsztyk po angielsku, ziemniaki, sałata zielona, kompot i trochę czerwonego wina.
  • Podwieczorek: kromka chleba, chuda wędlina, sok przecierowy z marchewki.
  • Kolacja: jajka sadzone z dodatkiem szpinaku.

Dodaj komentarz