Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Dieta przy wrzodach żołądka

Na wrzody żołądka choruje coraz więcej osób – duży odsetek naszej populacji – co widać na przykład po tym, że nawet młodzi coraz częściej skarżą się na wrzodowe dolegliwości. Sygnałem istnienia wrzodów są takie niedogodności jak zgaga, bóle brzucha, kwaśne „odbijanie się” z przewodu pokarmowego po jedzeniu, nudności oraz zaparcia.

Możemy walczyć z nieprzyjemnymi objawami za pomocą właściwej diety, którą opracowujemy tak, by była lekkostrawna – jak najmniej obciążająca dla żołądka. Jej bazą może być sok z surowych ziemniaków, które zostaną zakupione z upraw ekologicznych. Ziemniaki takie nie mają w składzie substancji szkodliwych, takich jak pestycydy.

Sok uzyskujemy bardzo łatwo: wykorzystujemy do tego sokowirówkę. Sok musi być spożywany trzy razy dziennie, przed każdym posiłkiem ( podajemy 2-3 łyżek stołowych ). Można wykorzystać świeże ziemniaki albo ich łupiny.

W przypadku wrzodów żołądka, nasza dieta musi być dość restrykcyjna. Nie wolno nam spożywać  ostrych i smażonych potraw, wywarów mięsno-warzywnych, tłustych mięs, mocnej kawy czy herbaty, bardzo zimnych lub bardzo gorących napojów, zabroniony jest alkohol. Możemy za to do woli korzystać z mleka i jego przetworów, chudego mięsa (gotowane lub duszone), makaronu, ryb (również gotowanych, na parze), jajek, ryżu, sucharów, przecierów z gotowanych warzyw i owoców, dobre są też budynie i kisiele.

Przepisy dla osób borykających się z tą chorobą:

Pomidory faszerowane

Składniki

  • 300 g cielęciny
  • 4 średniej wielkości pomidory
  • ½ pęczka włoszczyzny
  • Sól, pieprz do smaku według uznania

 

Wykonanie:

  1. Odetnij wierzch pomidorów, następnie wydrąż je.
  2. Pokrój mięso i podsmaż na oleju.
  3. Smażone mięso zalej dwoma szklankami gorącej wody, dodaj przyprawy i duś do miękkości.
  4. Potnij włoszczyznę i wrzuć do duszonego mięsa.
  5. Po 20 minutach dorzuć miąższ z wcześniej wydrążonych pomidorów. Duś przez kolejne 20 minut, a następnie odparuj tak, by potrawa była gęsta. Po raz kolejny dodaj przyprawy – oczywiście, jeśli uznamy to za konieczne.
  6. Tak przygotowany farsz wkładamy do wydrążonych pomidorów.
  7. Potrawę podajemy na zimno lub zapiekamy w piekarniku.

 

Kotlety z kukurydzą

Składniki

  • 500 g surowej szynki wieprzowej (możemy użyć tez chudego schabu)
  • 3 łyżki stołowe oleju
  • 2 łyżki stołowe mąki
  • Garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki stołowe śmietany
  • Sól, pieprz do smaku według uznania

 

Wykonanie:

  1. Przygotowane mięso kroimy na 4 plastry. Następnie je rozbijamy i doprawiamy.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kotlety oprószamy mąką i lekko podsmażamy.
  3. Mięso polewamy ½ szklanki wrzątku i dusimy na wolnym ogniu.
  4. W niewielkiej ilości wody gotujemy fasolkę, odcedzamy, a następnie dodajemy kukurydzę razem z zalewą konserwową.
  5. Całość podgrzewamy, przyprawiamy solą pieprzem i podbijamy śmietaną.

 

Napój miętowy

Składniki

  • 1 mała łyżeczka suszonej mięty
  • ½ cytryny lub limonki
  • Cukier do smaku
  • Pęczek świeżych liści mięty

 

Wykonanie:

  1. Płuczemy miętę, odsączamy i wrzucamy do 1 litra gorącej wody.
  2. Dodajemy suszoną miętę.
  3. Całość mieszając doprowadzamy do zagotowania i odstawiamy do ostygnięcia.
  4. Przygotowany płyn odcedzamy, do smaku dodajemy cukru, soku z cytryny lub limonki i wstawiamy do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *