Co innego woda a co innego wódka
Oprócz mleka i wody pijemy wiele innych napojów. Możemy je podzielić na alkoholowe i bezalkoholowe. Do napojów alkoholowych należą: wódka, piwo, wino. Są też wódki gatunkowe, np. koniak, arak, rum, likiery, nalewki, ratafie. Do napojów bezalkoholowych należą: woda sodowa, różne lemoniady, oranżady, soki owocowe pitne i wiele innych napojów owocowych i mleczno-owocowych, a ponadto kawa, herbata i kakao. Bez wody żyć nie możemy, wódka zaś prowadzi do chorób i przedwczesnej śmierci — taka między nimi różnica! Alkohol powstaje pod działaniem drożdży na cukier. Najczęściej do tego celu nie używa się drogiego cukru, lecz tańszej od niego skrobi. Pod wpływem jednego ze składników słodu skrobia ulega scukrzeniu. Pozostały cukier przerabia się, dodając drożdży winnych, piwnych lub gorzelnianych. Zachodzi w tym wypadku tzw. fermentacja alkoholowa, czyli przemiana cukru w alkohol. Alkohol jest trucizną. Podziałaj spirytusem na białko jaja, a zobaczysz, że jajo ścina się i bieleje. Jak już wiemy, świeże jajo jest żywą komórką. Takie same zmiany wywołuje alkohol w komórkach naszego ciała.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.