Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Gotowanie mięsa

W czasie gotowania z każdego gotowanego produktu przechodzi do wody wiele rozpuszczalnych składników. Z wody powstaje smaczny wywar. Wywar z tkanki mięsnej nazywa sic; rosołem. Rosół gotujemy z dodatkiem włoszczyzny i przypraw, które dodajemy dla polepszenia jego zapachu i smaku. Rosół otrzymujemy najczęściej z wołowiny, cielęciny, drobiu i ryb.

Mięso wieprzowe gotowane jest w smaku mdłe. Aby zaostrzyć jego smak, peklujemy je i wędzimy. Należy jednak pamiętać, że rosół, pomimo swojego dobrego smaku, nie jest pożywny. Zawiera niewielką ilość białka, które przechodzi z tkanki mięsnej do wywaru oraz tłuszczu. Ilość tłuszczu w rosole bywa różna. Z mięsa bardziej otłuszczonego wygotowuje się go więcej. Duża zawartość tłuszczu w rosole jest niepożądana.

W rosole jest również mało składników mineralnych, których, oczywiście, zupy zrobione z dużej ilości warzyw, owoców lub mleka zawierają o wiele więcej. Rosołem nie można się najeść. Soki z mięsa i z innych tkanek, znajdujących się w mięsie, mogą być szkodliwe, zwłaszcza dla ludzi w starszym wieku.

Dlatego rosół z mięsem należy podawać do spożycia w małych porcjach i niezbyt często. Najlepiej na wywarze z mięsa gotować zamiast rosołu zupy z większą ilością warzyw, które przeznaczamy na danie obiadowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *