Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Mięso gotowane i duszone

W warunkach codziennego życia widujecie często takie mięso, którego tkanka przerośnięta jest błonami, zawiera dużo chrząstek i kości. Mięso tego rodzaju otrzymujemy ze zwierząt albo źle żywionych, albo starych lub spracowanych, których mięśnie są dlatego mało soczyste i silnie obłonione. Zwierzęta, z których w gospodarstwie niewiele już mamy pożytku, oddajemy na ubój. Niełatwo jest z takiego mięsa zrobić smaczną potrawę, trzeba więc nauczyć się najlepszego, najtańszego i najłatwiejszego sposobu przyrządzania go. Mięso przerośnięte błonami można zmiękczyć tylko wtedy, gdy gotujemy je w wodzie. Gotowaniem nazywamy zmiękczenie produktu przez dłuższe lub krótsze ogrzewanie go w wodzie w temperaturze około 100°. Woda wtedy wrze, a wraz z nią gotuje się produkt włożony do wody. W tych warunkach błony mogą wchłonąć dostateczną ilość wody potrzebnej do napęcznienia i rozklejenia. Mięso przerośnięte błonami jest po ugotowaniu miękkie, smaczne i łatwo strawne. Soki trawienne mogą z łatwością przeniknąć do rozklejonej i rozluźnionej tkanki i mogą ją rozpuścić. Rosół z takiego mięsa jest esencjonalny i ma silny zapach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *