Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Obsmażanie mięsa

Przed włożeniem do rondla i podlaniem wodą trzeba mięso obsmażyć, aby przyrumienić jego powierzchnię. Nabiera ono wtedy odpowiedniego zabarwienia, a także zapachu. W czasie obsmażania wytwarzają się w mięsie związki, które nadają mu swoisty apetyczny zapach. Dopiero po obrumienieniu mięso ciasno układa się w rondlu odpowiedniej wielkości i dusi w małej ilości wody z różnymi dodatkami, aż do miękkości. Po uduszeniu mięsa, z wywaru sporządza się sos. Mięso można dusić nie tylko w sosie, ale i razem z warzywami. Powstaje wtedy wszechstronnie odżywcze danie, w którym warzywa i mięso wzajemnie uzupełniają swą wartość. Danie takie kalkuluje się dobrze, to znaczy, że przy niedużym koszcie daje wysokowartościowe, smaczne i nasycające pożywienie, bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Mięso duszone można zastosować jako posiłek jednodaniowy; uzupełnia się je surówką i ziemniakami, chlebem, kluskami, sypką kaszą. Duszenie w sosie jest nieco droższym sposobem przyrządzania mięsa niż gotowanie, wymaga również więcej czasu i umiejętności. Pamiętajmy też, że potrawy mięsne duszone są pełnowartościowe wtedy, kiedy sporządzamy je z różnorodnymi warzywami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *