Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Papryka

Dawniej w Polsce lubiano i uprawiano jarmuż. Staropolskie gospodynie umiały z niego przyrządzać różne potrawy. I my postarajmy się lepiej z nim zaznajomić i przywrócić mu w naszych ogródkach to miejsce, jakie słusznie dawniej zajmował. Pamiętajmy przy tym, że jarmuż uprawiany w miejscach wilgotnych jest smaczniejszy niż z miejsc suchych. Drugim warzywem z grupy IV, odznaczającym się wysoką wartością, jest papryka. Liczne odmiany papryki różnią się od siebie mniejszą lub większą zawartością ostrego, piekącego składnika, dzięki czemu można je podzielić na ostre i słodkie. Ostre po ususzeniu i zmieleniu są używane jako przyprawa, słodkie zaś spożywa się jako warzywo. Papryka w postaci czerwonej sproszkowanej przyprawy nie ma wartości witaminowej, natomiast papryka warzywna należy do najcenniejszych warzyw. Papryka dojrzewa podobnie jak pomidory. Najpierw jest ciemnozielona, potem jaśnieje, zapala się, w końcu nabiera barwy ciemnoczerwonej, podobnej do barwy pomidorów. Nawet zielona papryka jest jadalna i smaczna, ale w miarę dojrzewania, dopóki jest jędrna, zwiększa się w niej ilość witamin. Gdy mięknie, zawartość witamin maleje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *