Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Rozgrzewanie tłuszczu

Tłuszcz nagrzany do 200° już się częściowo rozkłada, a więc tak mocno ogrzewać go nie należy. (Najwyższa dopuszczalni temperatura nagrzania, w której tłuszcz nie jest jeszcze szkodliwy, wynosi 170°—-180°). Do takiej temperatury możemy ogrzewać niektóre oleje, słoninę, smalec, łój. Te tłuszcze, które są bardziej trwałe, nie dymią, czyli nie rozkładają się w tej temperaturze. Większość tych tłuszczów nie jest też uważana za źródło witamin, nie obawiamy się zatem ich straty przy ogrzewaniu. Inaczej rzecz się ma z masłem. Masło jest nietrwałe, prócz tego stanowi wysokowartościowy produkt witaminowy. Silne ogrzewanie masła jest niedopuszczalnym marnotrawstwem, bo w maśle zrumienionym witamin już nie ma. Czy należy smażyć na maśle? Czy mają słuszność te gospodynie, które się chwalą, że w ich kuchni używa się tylko masła? Masło, które było silnie nagrzane, nie tylko nie zawiera witamin, ale jest trudno strawne, dlatego, że jest już częściowo rozłożone na związki szkodliwe. Jakie więc masło możesz dać choremu lub niemowlęciu? Na przedwiośniu w wielu rodzinach panuje grypa. Jak karmić wtedy chorych? Porównajmy następujące przykłady. Jedna gospodyni dała chorym, silnie gorączkującym, krupnik z przetartymi jarzynami i małymi kawałkami ugotowanego mięsa.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *