Surowe masło
Pamiętajcie, że surowe masło zawiera witaminę A, która dopomaga nam do zwalczania zarazków choroby. Surowym masłem należy smarować chleb. Trzeba krasić nim też ziemniaki z wody, zwłaszcza młode, zielony groszek, marchewkę, kalafior, włoską kapustę z wody, fasolkę szparagową i wiele innych warzyw, a także kaszę gryczaną, makaron, ryby z wody. Wszystkie te potrawy mogą być podane chorym gorączkującym np. wskutek zaziębienia, a także małym dzieciom i osobom w starszym wieku. Niemal we wszystkich chorobach lekarze nie pozwalają na podawanie chorym potraw smażonych, bez względu na to, jakiego tłuszczu używamy do smażenia. Potrawy smażone są trudnostrawne, a mogą być też szkodliwe w chorobach wątroby i jelit. Gospodyni jednego dnia podała rodzinie ziemniaki w mundurkach — ze smalcem, a na drugi dzień, ponieważ zostało jej trochę ugotowanych ziemniaków, odsmażyła je na maśle. Pewnie zgodzicie się, że należało ziemniaki w mundurkach podać z surowym masłem, nazajutrz zaś odsmażyć je na smalcu. Na olejach smażymy jedynie nieliczne potrawy: bliny, racuchy, placki ziemniaczane, ryby. Do kraszenia różnych surówek i sałatek oraz do przyrządzania zimnych sosów używamy zamiast śmietany olejów surowych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.