Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Surowe masło

Pamiętajcie, że surowe masło zawiera witaminę A, która dopomaga nam do zwalczania zarazków choroby. Surowym masłem należy smarować chleb. Trzeba krasić nim też ziemniaki z wody, zwłaszcza młode, zielony groszek, marchewkę, kalafior, włoską kapustę z wody, fasolkę szparagową i wiele innych warzyw, a także kaszę gryczaną, makaron, ryby z wody. Wszystkie te potrawy mogą być podane chorym gorączkującym np. wskutek zaziębienia, a także małym dzieciom i osobom w starszym wieku. Niemal we wszystkich chorobach lekarze nie pozwalają na podawanie chorym potraw smażonych, bez względu na to, jakiego tłuszczu używamy do smażenia. Potrawy smażone są trudnostrawne, a mogą być też szkodliwe w chorobach wątroby i jelit. Gospodyni jednego dnia podała rodzinie ziemniaki w mundurkach — ze smalcem, a na drugi dzień, ponieważ zostało jej trochę ugotowanych ziemniaków, odsmażyła je na maśle. Pewnie zgodzicie się, że należało ziemniaki w mundurkach podać z surowym masłem, nazajutrz zaś odsmażyć je na smalcu. Na olejach smażymy jedynie nieliczne potrawy: bliny, racuchy, placki ziemniaczane, ryby. Do kraszenia różnych surówek i sałatek oraz do przyrządzania zimnych sosów używamy zamiast śmietany olejów surowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *