Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Tłuszcz

Tłuszczu używamy do przyrządzania niemal wszystkich potraw. Nim więc zajmiemy się obecnie. Wiemy już, że ze wszystkich produktów najwyższą wartość kaloryczną mają produkty tłuszczowe: olej, smalec, słonina, sadło, masło, boczek wędzony i margaryna. W olejach i smalcu znajduje się prawie wyłącznie tłuszcz. Gdy topimy słoninę, sadło, boczek, wówczas tłuszcz się wytapia i oddziela od zrumienionych skwarek. Skwarki nie są tłuszczem. Głównym ich składnikiem jest białko. W czasie topienia produktów tłuszczowych paruje z nich woda. Widzimy też, że przy topieniu masła lub margaryny paruje woda, białko zaś zbiera się na powierzchni w postaci szumowin. Jednak ilość białka w produktach tłuszczowych jest bardzo mała, a więc nie mogą być one źródłem białka dla naszego organizmu. Niektóre tłuszcze zawierają witaminy. Które produkty tłuszczowe dostarczają nam witamin? Tran, masło i śmietana. Inne produkty tłuszczowe są niemal całkowicie pozbawione tych witamin. Niektóre natomiast oleje roślinne zawierają witaminy niezbędne dla człowieka. Witamin tych nie omawialiśmy tutaj. Musimy jednak wiedzieć, że są one ważne dla naszego organizmu, a więc zalecane jest spożywanie — oprócz tłuszczów zwierzęcych — również olejów roślinnych, np. w postaci przyprawy do sałatek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *