Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Tłuszcz w mięsie

Pomiędzy włókna mięśni wrasta tkanka tłuszczowa. Jeżeli skupienia tłuszczu są drobne i gęsto przerastają mięso, mówimy, że jest ono marmurkowate. Takie mięso jest tłuste, a po upieczeniu soczyste. Pod skórą znajduje się warstwa tłuszczu, którą nazywamy kołnierzem. Ta warstwa nie powinna być za gruba, bo kto potrzebuje tłuszczu, kupuje słoninę, kiedy natomiast żąda ktoś mięsa, należy mu się kawałek, w którym przeważa tkanka mięśniowa, a nie tłuszczowa. Mięso poprzerastane jest błonami i ścięgnami, które czasem gospodynie błędnie nazywają żyłami. Ścięgna przyczepiają mięśnie do kości, żyłami zaś płynie krew. W mięsie przygotowanym na sprzedaż ścięgien jest dużo, a naczyń krwionośnych mało. Naczynia te nie mają znaczenia w żywieniu, dlatego też w czasie przyrządzania mięsa wcale się nimi nie zajmujemy. Grubsze, żółte ścięgna musimy’ usuwać, bo nie miękną ani w czasie gotowania mięsa w wodzie, ani podczas duszenia. Mięso ścięgniste jest twarde i trudne do pogryzienia, jest więc produktem złego gatunku. Spożywać wyłącznie mięso badane i ostemplowane okrągłą pieczątką przez lekarza weterynaryjnego, co jest dowodem, że było ono badane w rzeźni i jest zdatne do spożycia. Mięso z własnego uboju powinno być również badane.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *