Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

W sklepie mięsnym

Widzimy w sklepach mięsnych i na targach w miasteczkach, że gospodynie wybierają kawałki mięsa odpowiednie do sporządzania tych potraw, które chcą podać na obiad. Jedna chce kupić mięso tłuste, druga — chude. Jedna jest zadowolona, że przy zakupionym kawałku są chrząstki i błony, druga szuka mięsa bez kości, błon czy tłuszczu. Zobaczymy, dlaczego gospodynie w ten sposób dobierają kawałki mięsa. Ciało zwierzęcia rzeźnego, wypatroszone, odarte ze skóry, z odciętymi racicami, łbem, ogonem, nosi nazwę tuszy. Wewnętrzne narządy zwierzęcia, po oczyszczeniu, dzieli się na jadalne i niejadalne. Jadalne, jak wątroba, nerki, serce, płuca, sprzedaje się pod nazwą podrobów lub przerabia na wędliny, niejadalne są wykorzystywane przez przemysł do produkcji różnych wyrobów. Gdy do sklepu mięsnego przywiozą tuszę, rzeźnik dzieli ją odpowiednio na mniejsze kawałki i rozkłada na ladzie. Kawałki te różnią się od siebie stosunkiem czystego mięsa od innych tkanek. Najważniejszą tkanką mięsa jest tkanka mięśniowa. Gatunek mięsa jest tym wyższy, im więcej dany kawałek zawiera tkanki mięśniowej, im mniej natomiast zawiera kości, chrząstek, błon i ścięgien.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *