Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Woda źródlana

Woda źródlana jest doskonała do picia, gdyż jest czysta i zimna. Źródło, z którego wytryska woda o własnościach leczniczych, nazywa się zdrojem. Woda źródlana przeważnie jest także twarda, bo wytryskując u stóp skał i spod złomów kamienia rozpuszcza dużo składników mineralnych, pożytecznych dla naszego organizmu, a ponadto taka woda jest przeważnie smaczna. Jeśli woda zawiera dwutlenek węgla, łatwo rozpuszcza skały wapienne, utworzone z wapienia, czyli węglanu wapnia. Woda zawierająca węglan wapnia jest wodą twardą. Dostarcza nam ona nieco wapnia. Woda twarda, doskonała do picia, nie nadaje się do prania ani mycia dlatego, że mydło się w niej warzy i tworzy kłaczki. Skłaczkowane mydło nie usuwa brudu, jest więc dla nas zmarnowane. Dodatek sody zmiękcza wodę do prania, czyli usuwa z niej węglan wapnia. Taka woda jest miękka, ponieważ nie zawiera rozpuszczonych składników mineralnych. Miękka woda jest odpowiednia do prania, mycia, do parzenia herbaty, gotowania wielu gatunków warzyw, ale nie do picia. Czy widzieliście czajnik, w którym od dawna gotuje się wodę na herbatę? Jest on wewnątrz pokryty warstwą kamienia, zwanego kamieniem kotłowym. Kamień kotłowy zawiera głównie węglan wapnia. Gdzie znajdował się ten kamień, nim znalazł się na ściankach czajnika? Oczywiście w wodzie, w której był rozpuszczony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *