Oddziały szpitalne

Praca zarówno na oddziałach jak i w prywatnych ośrodkach opieki medycznej związana jest ze współpracą czy tez pomocą niesioną pacjentom, którzy zmagają się z przeciwnościami, jakie stawia im ich organizm, czasami More »

Badania na ludziach

Dość popularne staje się także poradnictwo medyczne przeprowadzane na osobach zgłaszających się do ośrodków zdrowia, do lekarza właśnie udajemy się po zaświadczenie o stanie naszego zdrowia czy More »

This is default featured slide 4 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

This is default featured slide 5 title

You can completely customize the featured slides from the theme theme options page. You can also easily hide the slider from certain part of your site like: categories, tags, archives etc. More »

 

Zupy z warzyw i owoców

Jeżeli jeszcze teraz zamieszczamy szereg objaśnień i przepisów na zupy z warzyw, czynimy to dlatego, że zupy w ogóle, a warzywne w szczególności, powinny być potrawą spożywaną co dzień przez ludzi pracujących. W dobrze sporządzonej zupie żadne składniki pokarmowe zawarte w produktach nie idą na marne, wszystkie się do niej wygotowują i zostają przez nas codziennie spożyte. Ma to tym większe znaczenie, im mniej jadamy innych potraw z warzyw i owoców. A przy tym zupę jada się zwykle na gorąco, co też ma dla nas znaczenie. Nawet w upały powinniśmy, chociaż raz dziennie, jadać gorący posiłek. Powinna to być zupa — pożywna i smaczna, gęsta od warzyw. W obiedzie, w którym podajemy dwa dania, porcja zupy na jedną dorosłą osobę wynosi 1/2 litra. Jeżeli na obiad mamy tylko jedno danie, którym jest zupa, objętość porcji można zwiększyć. Do zupy podaje się zawsze jakiś sytny dodatek mącz- n y. Mogą to być kluski, kasza, ziemniaki, fasola lub chleb. Dodatek ten ma duże znaczenie zwłaszcza wtedy, gdy zupa jest jedynym daniem. Wówczas głód trzeba nasycić zwiększając ilość produktu opałowego, który jest właśnie dodatkiem do zupy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *